Najnowsze wpisy, strona 1


gru 29 2019 Cynamon - pyszna przyprawa, ale czy na pewno...
Komentarze (0)

Pyszne pierniki, tradycyjna szarlotka, cynamonki swój smak zawdzięczają i aromat zawdzięczają takiej przyprawie jak znany każdemu CYNAMON. Naukowcy po wiekach użytkowania podejrzewają jeden z gatunków cynamonowca na zły wpływ na organizm i zdrowie.

Temat ten pojawił się po ogłoszeniu wyników badań amerykańskich i saudyjskich naukowców, które wykazały dużą zawartość kumaryny w jednym z gatunków przyprawy (szkodliwe działanie jednego ze związków chemicznych zawartych w cynamonie chińskim).

Istnieje prawdopodobieństwo, że przyjmowanie nadmiernej ilości tego związku chemicznego może prowadzić do uszkodzenia organów wewnętrznych – wątroby i nerek. Choć na razie nie ma dowodów jednoznacznie potwierdzających to stwierdzenie, naukowcy zalecają ostrożność, bo istnieje ryzyko, że spożywanie cynamonu ma skutki uboczne.

CZYM JEST KUMARYNA?

Kumaryna to organiczny związek chemiczny stosowany w przemyśle perfumeryjnym, mydlarskim, tytoniowym i spirytusowym.
W związku z podejrzeniem szkodliwego wpływu została prawie całkowicie wycofana z przemysłu spożywczego, w Europie i USA.

Śladowe ilości kumaryny występują w ponad 80 gatunkach roślin, między innymi w owocach cytrusowych i warzywach (pomidorach, brokułach, papryce, roślinach strączkowych i selerowatych). Jest także w roślinach leczniczych, zielonej herbacie, lubczyku, roślinach storczykowatych, motylkowych, jasnotowatych, kawie i orzechach. Obecność kumaryny stwierdzono też w turówce wonnej – trawie potocznie nazywanej „żubrówką” i używanej w Polsce w przemyśle spirytusowym. Okazuje się, że ten potencjalnie niebezpieczny związek chemiczny jest dość powszechny w naturze.

gru 29 2019 Jak ważna jest suplementacja przy odchudzaniu?...
Komentarze (0)

Witajcie.
Dzisiaj opowiem Wam jak przy odchudzaniu ważne są suplementy diety.
Istnieją trzy podstawowe odmiany suplementów wspomagających odchudzanie. Dzielą się na te, które powodują hamowanie łaknienia, blokowanie wchłaniania tłuszczów oraz spalanie tłuszczu.
Te pierwsze powinny stosować osoby, które ze względu na brak silnej woli nie są w stanie powstrzymać się od jedzenia.
Suplementy blokujące wchłanianie tłuszczu zalecane są z kolei osobom, które nie tylko chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale również intensywniej uprawiać sporty.
Natomiast trzecia grupa suplementów - spalająca tłuszcz (czyli tzw. fat burnery), jest odpowiednia dla osób, które nie ruszają się dużo w ciągu dnia, np. ze względu na siedzącą pracę lub też na określone schorzenia, które stanowią dla nich ograniczenie.

Pragnę podkreślić - CO WARTO PAMIĘTAĆ - stosowanie samych suplementów diety nie powoduje szybkiej utraty wagi. Są one po to, aby wzbogacić organizm danej osoby o potrzebne witaminy oraz pomagają osobom, które regularnie uprawiają sporty oraz stosują zdrową dietę. Tylko przy dodatkowym wysiłku można liczyć na pozytywne efekty suplementacji.

Czy ktoś to w ogóle przeczyta? Przeczytałaś? Daj "superkę".
Chcesz wiedzieć więcej? A może sama chcesz schudnąć?
Napisz wiadomość <3
Pozdrawiam.

gru 29 2019 Uzależnienie od słodyczy? Powiedz STOP!
Komentarze (0)

Nowy rok zbliża się wielkimi krokami, a z nim "postanowienia noworoczne". Postanowiłaś zawalczyć z uzależnieniem od słodyczy? Wydaje Ci się to trudne i nieosiągalne? A jednak jest to możliwe.
Przedstawię Ci kilka podstawowych kroków na walkę z tym "okrucieństwem".

Krokiem 1 będzie PRACA NAD NASTAWIENIEM
Pierwszym co musisz zmienić to sposób myślenia i swoje nastawienie. Znajdź przyczynę podjadania. Oto kilka powodów:
- jestem głodna,
- nudzę się,
- zajadam stres i smutki,
- jestem szczęśliwa,
- lubię coś do kawy, herbaty,
- wynagradzam się.
Znalezienie przyczyny ułatwia nam jego rozwiązanie.

ZASTANÓW SIĘ DLACZEGO CHCESZ OGRANICZYĆ SŁODYCZE:
Możliwe powody dzielą się na dwie grupy. Dobre i złe powody. Do tych dobrych należy" mam nadwagę, zależy mi na moim zdrowiu. Natomiast do tych złych należą takie powody jak ten, że ograniczenie słodyczy jest modne.

Jeśli chcesz coś zmienić - zmieniaj to dla siebie.

Krok 2: Kup skarbonkę
Znajdź swój cel. Może chciałabyś sobie kupić coś drobnego np. książka czy kosmetyk, a może biżuteria. Celem może być coś większego np. wakacje, telefon, laptop. Zamiast kupować batona czy czekoladę wrzucaj pieniążki do skarbonki. Jest to jeden z najskuteczniejszym sposobów.

Krokiem 3 jest wyrzucenie słodyczy z domu
Do sklepu zawsze wchodź najedzona i z listą zakupów, i choćby coś Cię mocno kusiło nie kupuj tego, omijaj alejkę ze słodyczami, a zapas jaki masz w domu oddaj komuś lub wyrzuć.
Jak to się mówi "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal". Tak też jest w tym przypadku.

Krok 4. Zrób sobie detox organizmu.
W internecie jest mnóstwo detoxów, ale jeśli chcesz zawalczyć o swoją sylwetkę lub zdrowe żywienie napisz do mnie, a opowiem Ci o moga programie w którym sama biorę udział.

Krok 5. Nie popadaj w skrajność
Zamień słodycze np na owoce suszone - są też takie które są również słodkie, a na pewno są o wiele zdrowsze.

Staraj się doprowadzić do sytuacji, gdy zamienniki stanowią 1-2 posiłki dziennie. Słodycze możesz zamienić np na:
- koktajl owocowy,
- kulki z orzechów i daktyli,
- krem czekoladowy z awokado i banana,
- domowe ciasto bazujące na fasoli,
- jaglany budyń,
- ciasto z kaszy jaglanej z owocami,
- jaglane rafaello.

gru 29 2019 Jak zacząć się zdrowo odżywiać?
Komentarze (0)

Często piszecie do mnie z pytaniem jak zacząć się zdrowo odżywiać. Niby byście chcieli, ale sądzicie, że to coś trudnego. na temat zdrowego żywienia krąży wiele mitów - m.in. ten dotyczący ceny produktów.

Przedstawię Wam fakty 🤩
Zdrowa żywność musi kosztować? MIT.
Wiele restauracji skorzystało z "mody" na zdrowe odżywianie, podniosła ceny i przez to myślimy, że zdrowe odżywianie jest drogie i dla "elit". Jednak zapomnieliśmy, że zdrowe jedzenie dostępne jest w każdym sklepie i wcale nie kosztuje więcej, niż gotowe, niezdrowe danie.

Co warto mieć w kuchni dla zdrowego żywienia:
- otręby - dodatek do jogurtów i wypieków,
- pełnoziarnista mąka,
- żytni lub razowy chleb,
- pełnoziarnisty makaron lub ryż,
- kasze: kuskus, jęczmienna, jaglana, gryczana,
- chudy twaróg,
- chude wędliny,
- ryby,
- pierś z kurczaka,
- jajka,
- jogurt naturalny,
- owoce i warzywa.

Czego unikać by żyć zdrowo?
- produkty wysoko przetworzone, np. gotowa żywność,
- zupki błyskawiczne, galaretki, gotowe sosy w proszku,
- gotowe sosy t.j. ketchup,
- margaryny i "mixy z masłem",
- chipsy i inne solone przekąski,
- kremy do smarowania pieczywa,
- pieczywo pszenne, tostowe,
- biały cukier pod wszelkimi postaciami,
- słodzone dżemy i konfitury,
- mrożone pizze, frytki, zapiekanki,
- słodzone jogurty,
- rafinowane oleje roślinne,
- biała sól rafinowana,
- słodkie, gazowane napoje

Unikaj chemii
Czytaj składy - uważaj na olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian sodu, sztuczne polepszacze smaku i zapachu.

Zdrowe jedzenie to więcej warzyw i owoców.
Jeśli rzadko jesz owoce i warzywa - ZMIEŃ TO! Zacznij od jakiejś sałatki z Twoich ulubionych owoców w formie zdrowego deseru.

Przeczytałaś moje wypociny?
Daj łapkę w górę i napisz jak u Ciebie wygląda odżywanie